SÃO PAULON SINFONIAORKESTERI
Myrskyisä menestystarina betoniviidakosta
20 miljoonan asukkaan São Paulo tunnetaan Brasilian intellektuellina kulttuuripääkaupunkina ja liike-elämän keskuksena. Siinä, missä Rio de Janeiron ”cariocat” viettävät leppoisaa rantaelämää, työteliäät ”paulistat” istuvat puku päällä liikenneruuhkassa ja vaihtavat käyntikortteja auton ikkunoiden kautta. Viimeisen yhdentoista vuoden aikana São Paulo on raivannut tietään myös orkesterimaailman kartalle ja São Paulon Sinfoniaorkesteria pidetäänkin nyt yhtenä Latinalaisen Amerikan parhaista.
Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo eli tuttavallisesti OSESP on perustettu jo vuonna 1954 kapellimestari Souza Liman toimesta. Hänen seuraajiaan ovat olleet Bruno Roccela sekä laajalti arvostettu Eleazar de Carvalho, joka johti orkesteria 24 vuotta aina kuolemaansa saakka. Vuosien varrella orkesteri on kokenut monia vaiheita menestyksestä aina kaikkien toimintojen jäädyttämiseen asti.
Kapellimestari John Neschling kutsuttiin rakentamaan uutta orkesteria vuonna 1996 ja vuotta myöhemmin täydellisen muodonmuutoksen kokenut OSESP aloitti toimintansa. Vauhdikkaaseen nousukiitoon lähteneessä orkesterissa on 109 soittajaa joista noin 60 % on brasilialaisia. Gramophone-lehti on julistanut OSESP:in yhdeksi kolmesta tämän hetken kiinnostavimmasta orkesterista.
Ei pelkkää soittoa
OSESP on tänä päivänä paljon muutakin kuin ”vain” orkesteri. Rakennemuutoksen yhteydessä perustetun säätiön palkkalistoilla on yhteensä 300 työntekijää muusikot mukaan luettuina. Orkesterin lisäksi sen alaisuudessa on 4 kuoroa, konserttisali, yleisökasvatusosasto, akatemia, kirjasto tutkijoita varten sekä myös nykymusiikkia julkaiseva brasilialaisen musiikin kustantamo. Monet uudet toiminnot ovat Neschlingin ideoita joita on ollut toteuttamassa iso joukko asiantuntijoita.
Sinfoniakuorossa laulaa 52 ammattilaista joista osa on mukana myös 40-jäsenisessä kamarikuorossa. Kuoromestari Naomi Munakata johtaa edellisten lisäksi nuorisokuoroa, lapsikuoroa johtaa Teruo Yoshida. Sinfoniakuoro on tehnyt vakuuttavaa jälkeä äänittämällä mm. Villa-Lobosin Bachianas Brasileirasin nro 9 a cappella -version joka on julkaistu samalla levyllä orkesteriversion kanssa.
Musiikkikasvatukseen panostetaan kiitettävästi: lapsi- ja nuorisokuorolaiset harjoittelevat kahdesti viikossa ja opiskelevat lisäksi äänenmuodostusta, säveltapailua ja musiikintuntemusta. Yli 50 000 lasta pääsi viime vuonna seuraamaan avoimia harjoituksia ja didaktisia konsertteja, koulutusta järjestetään myös opettajille.
Nuoria brasilialaisia erityislahjakkuuksia varten perustettiin vuonna 2006 mestari-kisälli-periaatteella toimiva Akatemia. Opiskelijat saavat kahden vuoden opiskelustipendin ja he pääsevät soittamaan myös orkesterin riveihin.
Kiistelty kapellimestari John Neschling
OSESP:in menestyksen takana on epäilemättä sen taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina toiminut John Neschling. Tämä Rio de Janeirossa syntynyt kapellimestari Arthur Bodanskyn ja säveltäjä Arnold Shönbergin sukulainen tunnetaan tinkimättömästä korkean laadun tavoittelusta ja halusta kehittää maansa taidemusiikkia. Neschling myös säveltää ja hänen käsialaansa on sekä musiikki moneen brasilialaiseen menestyselokuvaan kuten Os Condenados, Lúcio Flávio, Pixote, Desmundo, kolmen ehdokkuuden ja yhden Oscarin Hämähäkkinaisen suudelma että saippuaooppera Esperançan tunnusmusiiki.
Hänen räjähtelevä äkkipikaisuutensa on kuitenkin aiheuttanut soraääniä harmoniaan. Vaikka hänen taiteelliset ansionsa saavat edelleen laajalti tunnustusta, on hänen suhteensa OSESP:in jäseniin ja poliitikkoihin ajautunut täydelliseen umpikujaan. Hänen diktaattoriasemansa sai tylyn lopun, kun 22.1.2009 Euroopassa työmatkalla olevalle maestrolle ilmoitettiin, että hänet on erotettu eikä häntä enää päästetä edes konserttitaloon. Sopimuksen piti päättyä vasta vuoden 2010 lopussa.
Taustalla on riita kovan tason poliitikkojen kanssa. Neschling on haukkunut useita kertoja julkisesti kuvernööri Jose Serraa ja muita poliitikkoja sekä valittanut, etteivät he edes tule konsertteihin. OSESP:in säätiön presidentti Fernando Henrique Cardoso kuuluu kuvernööri Serran lähimpiin ystäviin. Cardoso sattuu myös olemaan Brasilian entinen presidentti sekä nykyisen presidentti Lulan edeltäjä.
Kuningas on kuollut, eläköön kuningas!
Viikko Neschlingin erottamisen jälkeen uutisoitiin tieto, että ranskalainen kapellimestari Yan Pascal Tortelier on valittu Neschlingin seuraajaksi kaksivuotisella sopimuksella. Presidentti Cardoso on neuvotellut itse henkilökohtaisesti Tortelierin kanssa jo paljon ennen Neschlingin irtisanomista. Aivan uusi tuttavuus Yan Pascal, sellistilegenda Paul Tortelierin poika, ei OSESP:ille ole: hän teki kaksi vierailua vuoden 2008 aikana ja häntä kiittivät sekä orkesterilaiset että kriitikot.
Tortelier tulee johtamaan yhteensä 8 konserttiohjelmaa vuonna 2009 ja 12 vuonna 2010. Lopuista vuodelle 2009 suunnitelluista 30 konserttiohjelmasta vastaavat vierailijat. OSESP:ille valittiin ylikapellimestarin lisäksi myös kaksi taiteellista neuvonantajaa: Lontoon Filharmonisen orkesterin taiteellinen johtaja Timothy Walker ja Amerikan orkesteriliiton entinen presidentti Henry Fogel konsultoivat myös mm. uuden ylikapellimestarin valinnassa 2011 alkavalle kaudelle. Neschlingin diktatuuri on nyt purettu ja hänen työnsä on jaettu kolmelle hengelle.
Porto Alegren Sinfoniaorkesterin kapellimestari Isaac Karabtchevsky ja USA:ssakin uraa tehnyt Minas Geraisin Filharmonisen Orkesterin kapellimestari Fabio Mechetti ovat tulevan kauden vierailijoiden joukossa. He ovat brasilialaissyntyisiä molemmat ja tämä rauhoittanee niitä epäilijöitä, jotka ovat huolissaan orkesterin joutumisesta ulkomaalaisten käsiin. OSESP:in merkittävä työ brasilialaisen musiikin parissa tulee jatkumaan ja ranskalaismaestron apuna on iso joukko tutkijoita ja muuta OSESP:in säätiön väkeä. Levytyksiä jatketaan aiempien sopimusten mukaisesti.
Kiertueella Brasiliassa
Pääsin kokemaan OSESP:in konsertin Belo Horizontessa joka oli yksi Brasilian-kiertueen etapeista marraskuussa 2008. Silloin vielä vallassa ollut Neschling kertoi OSESP:in tärkeimpiä tavoitteita korkean kansainvälisen tason ohella olevan myös klassisen musiikin tunnetuksi tekeminen Brasiliassa sekä kotimaisten säveltäjien esiin tuominen. Samoin kuin meidän Sibeliuksemme varjostaa aikalaisiaan, on myös Villa-Lobosin katveeseen jäänyt tuntemattomia suuruuksia. M. Camargo Guarnieri on heistä tärkeimpiä ja hänen ”Choroksi” nimetty klarinettikonserttonsa kuultiin tässä konsertissa.
Ohjelmassa oli myös Alkusoitto Verdin oopperasta Kohtalon voima ja Mahlerin ensimmäinen sinfonia. Orkesterin hieno yhtenäinen sointi kuulosti täyteläiseltä ja värikylläältä Brasilian kuuluisimman arkkitehdin, Oscar Niemayerin suunnitteleman Palácio das Artesin hieman kuivahkossa akustiikassa. Vähäeleisesti mutta tarkasti johtava Neschling joukkoineen sai aikaan jännitteen joka piti brasilialaisyleisön tiukasti otteessaan. Vastaanotto oli haltioitunutta ja OSESP ylitti suosionosoituksissa jopa edellisenä iltana esiintyneen pop-tähden, Adriana Calcanhotton.
Vaikka olinkin kaukana Mahlerin syntysijoilta, tuntui Titaani-sinfonia silti sopivan erinomaisesti tähän miljööseen. Teoksen linnunlaulut ja ländlerit ammentavat sittenkin samoista lähteistä kuin Villa-Lobosin ja kumppaneiden atlantintakaiset kotiseutuaatteet.
Illan klarinettisolisti oli orkesterin oma. Neschling nosti mielellään orkesterinsa jäseniä valokeilaan: Fortalezan puistokonsertissa hän esitteli 17 000 hengen yleisölle kaksi paikallista nuorta muusikkoa jotka opiskelevat nyt OSESP:in akatemiassa. Neschling kertoi koskettavan tarinan siitä, miten toinen heistä oli päättänyt ryhtyä orkesterimuusikoksi kuultuaan OSESP:ia sen edellisellä kotimaankiertueella 2004.
Brasiliassa 21 konserttia 19 päivän aikana soittanut OSESP tekee kiertueen vuosittain. Matkoja on tehty myös muualle Latinalaiseen Amerikkaan, USA:han ja Eurooppaan. Milloin on Suomen vuoro?
Ahkerana levytyksissä
”OSESP lähetti meille São Paulon konserttisalin avajaisissa tehdyn äänitteen Mahlerin toisesta sinfoniasta.” kertoo BIS:in taiteellinen johtaja Rob Suff. ”Kuuntelin CD:n ja vaikutuin. Päätin edetä asiassa ja tapasin Neschlingin agentin Lontoossa. Sopimus syntyi vuonna 2000 ja äänitykset aloitettiin seuraavana vuonna.”
Suff kehuu yhteistyön brasilialaisten kanssa sujuvan rennossa ilmapiirissä ahkerasti töitä tehden. Tähän mennessä on julkaistu kokonaislevytykset Villa-Lobosin Bachianas Brasileiras – ja Choros-sarjoista, joista jälkimmäinen on Suffin suosikki. Levytyksiä on tehty myös muiden brasilialaisten säveltäjien, kuten M. Camargo Guarnierin, Francisco Mignonen ja Cláudio Santoron teoksista sekä Francisco Bragan oopperasta ”Jypura”. Kahdeksan vuoden ajan OSESP:in toisena taiteellisena johtajana toiminut Roberto Minczuk on myös osallistunut levytyksiin.
Konserttolevytyksiin BIS on tuonut omia taiteilijoitaan. OSESP:in eteen ovat päässeet mm. pianisti Yevgeny Sudbin, huilisti Sharon Bezaly, viulisti Vadim Gluzman ja pasunisti Christian Lindberg. Tulevien levyjen solisteina ovat trumpetisti Ole Edvard Antonsen sekä klarinetisti Martin Fröst. Piakkoin levytetään myös Respighin ja Hindemithin orkesterimusiikkia. Tavoitteena on yhteensä 25 julkaistua CD:tä 8 vuoden aikana.
”OSESP on eurooppalaisille vielä melko tuntematon aarre ja se tulee tuottamaan miellyttävän yllätyksen” hehkuttaa Suff.
Brasilialaisen Biscoito Fino -levymerkin alla OSESP on julkaissut mm. Beethovenia, Tšaikovskia ja Schumannia. Brasilian vahva populaarimusiikki näkyy myös OSESP:in ohjelmistossa: bossa nova, choro ja samba svengaavat MPB-laulajien tähdittämänä useallakin CD:llä. Bossa novan kulttinimen, Antonio Carlos Jobimin musiikki soi hienoina sinfonisina sovituksina DVD:llä ”Jobim Sinfónico”.
Konserttisali
Ludvig XVI:n tyyliin rakennettu Sorocabanan rautatieasema São Paulon vilkkaassa ydinkeskustassa on kokenut uuden elämän valtavana Júlio Prestes -kulttuurikompleksina. Sieltä löytyy myös vuonna 2000 avattu Latinalaisen Amerikan suurin konserttisali. Loistavan akustiikan salaisuus piilee katossa. 15 liikuteltavan paneelin avulla säädellään jälkikaikua 1 ja 4 sekunnin välillä musiikkityylistä riippuen.
OSESP vetää yleensä kotisalinsa täyteen yleisöä ja levytykset on myös tehty siellä. ”Sali on ehdottomasti yksi parhaimpia joissa työskentelemme ja se on täydellinen äänityksiä ajatellen. Akustiikan on suunnitellut Artec eli sama yhtiö joka vastaa myös Lahden ja Singaporen akustiikoista.”
Klassisen musiikin lippulaiva
Uraa uurtava OSESP on aloittanut Brasiliassa varsinaisen buumin. Minas Gerais -osavaltion pääkaupunkiin Belo Horizonteen perustettiin helmikuussa 2008 uusi Filharmoninen orkesteri joka päihittää kaupungin vanhemman Sinfoniaorkesterin heti alkumetreillä. Bahiassa on käynnissä musiikkikasvatusprojekti Venezuelan El Sisteman mallin mukaisesti.
Taiteen tekemiseen Brasiliassa tarvitaan lujaa tahtoa päästä läpi harmaan kiven ja sitä São Paulon betonikaupungissa kyllä riittää. Valtion tuki kulttuurille on vähäistä ja taidelaitokset toimivat täysin kädestä suuhun. Monen projektin toteutuminen on epävarmaa viime hetkeen asti. Tarkkoja ohjelmistoja ei pystytä julkaisemaan etukäteen, joskus jopa seuraavan viikon ohjelma on auki.
OSESP julkaisi koko vuoden 2009 ohjelmansa poikkeuksellisesti jo vuoden 2008 lopulla. Myös Minas Geraisin Filharmoninen orkesteri yllätti kaikki julkaisemalla oman ohjelmansa samoihin aikoihin. Brasiliassa lasketaankin nyt aikaa ennen ja jälkeen OSESP:in.
Myrskyistä ja skandaaleista huolimatta OSESP:in menestystarina on jälleen osoitus Brasilian taideväen halusta karistaa sambahöyhenet harteiltaan ja tulla noteeratuksi maailman taidepiireissä. Kuvataiteen, nykytanssin ja populaarimusiikin alueilla brasilialaiset ovat jo vakiinnuttaneet korkean kansainvälisen tason. Klassinen musiikki tulee nyt vauhdilla perässä tarjoten paljon löydettävää niille Kolumbuksille, jotka uskaltavat lähteä avoimin korvin merten taa.
Sanna Mansikkaniemi
Artikkelin lyhennetty versio julkaistiin Rondon numerossa 3/2009