Duo Sanna Mansikkaniemi & Ilpo Laspas

Sanna Mansikkaniemi ja urkutaiteilija Ilpo Laspas ovat tehneet yhteistyötä jo useiden vuosien ajan. Heitä yhdistää yhteinen menneisyys Lounais-Hämeen Musiikkiopistossa, jossa Ilpo opiskeli takavuosina teoriaa Sannan johdolla. Osat ovat sittemmin vaihtuneet ja nykyisin Ilpo opettaa Sannalle urkujensoittoa. Yhdessä he ovat pitäneet  lukuisia konsertteja erilaisilla teemoilla. Osassa konserteista mukana on myös muita muusikoita, mm. alttoviulisti Jussi Aalto, sopraano Silja Aalto sekä viulistit Mikko Sorri ja Minna Kangas.

Konserttien teemoja

BACH JA HÄNDEL – BAROKIN SUURMESTARIT

Sanna ja Ilpo ovat tehneet useita konsertteja joiden valokeilassa on Johann Sebastian Bach. Urkusoolojen lisäksi ohjelmassa on myös aarioita Matteus-Passiosta, H-mollimessusta sekä muista Bachin laajoista vokaalimusiikkiteoksista. Ohjelmistossa on myös Georg Friedrich Händelin musiikkia

MENDELSSOHN JA MERIKANTO – ROMANTIIKAN LÄHTEILLÄ

Vuonna 2009 Sanna ja Ilpo pitivät Mendelssohnin syntymäpäiväkonsertin juhlistaakseen 200-vuotiasta romantiikan mestaria. Tämän jälkeen Mendelssohn on säännöllisin väliajoin palannut heidän ohjelmistoonsa. Aarioiden, laulujen, kuoro- ja urkuteosten lisäksi he ovat esittäneet mm. oman versionsa Mendelssohnin Shakespearen näytelmään ”Kesäyön unelma” säveltämästä Häämarssista uruille, lautasille ja viululle. Suomalainen suosikkisäveltäjä Oskar Merikanto sopii erinomaisesti Mendelssohnin seuraan!

LINTUJA JA ENKELEITÄ – JOULUKONSERTTI

Joulukonsertti jossa kuullaan lennokkaita lintuihin ja enkeleihin liittyviä lauluja sekä urkusooloja. Säveltäjinä mm. amerikkalainen John La Montaine, kuubalainen Joaquín Nin sekä saksalainen Johannes Brahms.

RUUSUN ÄÄNI – BAROKIN MYSTEEREJÄ

Salaperäisiä säveliä säveltäjinä J.S. & C.P.E. Bach eli isä ja poika sekä H.I.F. Biber!

KOLMEN BEEN KONSERTTI 3 x B = Bach + Brahms + Bridge

Tässä ohjelmassa on pelkkää B-luokan musiikkia. Ah, niin ihanaa ja sielukasta!

 

Ilpo Laspaksen CV

Ilpo Laspas (s. 1984) aloitti pianonsoiton opinnot 9-vuotiaana ja urkujen- ja cembalonsoiton opinnot 1999. Opiskeltuaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa (2001–2003) Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrogin ja Elina Mustosen johdolla hänet hyväksyttiin Sibelius-Akatemian solistiselle osastolle kaikilla kolmella soittimellaan. Cembalonsoiton A-tutkinnon Laspas suoritti 2006 ja urkujensoiton A-tutkinnon 2009 (Kari Jussilan johdolla), molemmat erinomaisin arvosanoin. Continuosoiton A-tutkinnon hän suoritti 2007 ja pianonsoiton B-tutkinnon 2005, molemmat myös erinomaisin arvosanoin. Musiikin maisteriksi Laspas valmistui keväällä 2009. Urkuimprovisointi 3 -tutkinnon hän suoritti Harri Viitasen johdolla keväällä 2010 erinomaisin arvosanoin.

Syksyllä 2010 Ilpo Laspas aloitti jatko-opinnot Sibelius-Akatemiassa tavoitteenaan musiikin tohtorin tutkinto (taiteilijakoulutus), instrumentteinaan urut ja cembalo. Ensikonserttinsa ja samalla 1. jatkotutkintokonserttinsa näillä soittimilla hän piti Helsingin tuomiokirkon kryptassa helmikuussa 2011. YLE Radio 1 taltioi hänen 3. jatkotutkintokonserttinsa Helsingin Musiikkitalon Organo-salissa ja lähetti sen 30.3.2013. Lisäksi konsertti oli kuultavissa YLE Areenassa 30 päivän ajan lähetyksen jälkeen. Laspas on osallistunut lukuisille mestarikursseille sekä kotimaassa että ulkomailla. Jatko-opintojaan ja taiteellista työskentelyään Laspas jatkaa Suomen Kulttuurirahaston myöntämien kokovuotisten apurahojen turvin.

Vuonna 2003 Laspas palkittiin Leevi Madetoja -pianokilpailussa. Vuonna 2006 hän sai toisen palkinnon sekä yleisöpalkinnon kansainvälisessä Johann Sebastian Bach -cembalokilpailussa Leipzigissa ja kaksi vuotta myöhemmin, 2008, toisen palkinnon samaisen kilpailun urkusarjassa. Huhtikuussa 2009 hänet palkittiin erikoispalkinnolla
Kotkan kolmannessa kansainvälisessä urkukilpailussa. Ilpo Laspas on saanut Pro Musica -mitalin 16-vuotiaana, 2000. Hänet on valittu Vantaan Barokin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2006, Pori Organ -festivaalin nuoreksi taiteilijaksi 2009, Turun tuomiokirkon vuoden nuoreksi urkutaiteilijaksi 2009 ja Lahden Kansainvälisen Urkuviikon vuoden nuoreksi urkutaiteilijaksi 2010.

Laspas esiintyy aktiivisesti sekä soolokonsertein että kamarimusiikki- ja orkesterikokoonpanoissa kaikilla kolmella soittimellaan. Suomen lisäksi hän on konsertoinut myös Ranskassa, Virossa ja Saksassa.