Sininen Tuli – Ohjelmat

Tangon tiet – Caminos del tango

Tango on villinnyt ihmisiä Suomessa jo yli 100 vuotta eikä loppua näy! Duo Sininen Tuli on lähtenyt tutkimusmatkalle tangon maailmaan ”Tangon tiet” -projektin myötä. Konserteissa kuullaan sekä vanhaa että uutta tangoa Suomesta ja Argentiinasta. Edustettuina ovat myös oudommat tangomaat kuten Italia ja Brasilia. Lisäksi tutustutaan mm. habaneraan ja muuhun tangon alkulähteiltä löytyvään musiikkin.

Suomalainen tango pääsee valokeilaan erityisesti hämäläisestä näkövinkkelistä: Tammelasta kotoisin oleva Kalle Mansikkaniemi, Sannan isä, soitti aikanaan viulua useissa tanssiyhtyeissä. Soittamisen lisäksi hän myös rakensi viuluja ja Sanna soittaakin näissä konserteissa viulua vuodelta 1964, se kun osaa tangot jo valmiiksi! Sininen Tuli on kulkenut myös säveltäjänä ja kitaravirtuoosina tunnetun Unto Monosen mailla Somerolla.

Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto myönsi apurahan Sinisen Tulen tangoprojektille keväällä 2014.

 

14092014-XZ9A8653Kuva Belen Galli

Andien soiva kalenteri – Calendario sonoro de los Andes

Vuoden kiertokulkuun ja spiraalimaiseen aikakäsitykseen liittyvää musiikkia Perun vuoristoseudulta kuullaan ohjelmassa ”Andien soiva kalenteri”. Tanssirytmit kuten wayno, waylias ja cachua sekä hartaat hymnit johdattelevat kuulijansa keskelle Andien värikkäitä juhlia joissa kristilliset juhlapyhät ja perinteiset maanviljelysjuhlat sulautuvat toisiinsa.

Lauluissa seikkailevat pyhän perheen lisäksi myös enkelit, pyhimykset, serafit sekä Neitsyt Marian eri ilmenemismuodot kuten Lumineitsyt (Virgen de las Nieves) ja Carmel-vuoren neitsyt (Nuestra Señora del Carmel). Laulun, viulun ja kitaran lisäksi soittimina käytetään mm. Andien pikkukitaraa eli charangoa, quena-huilua ja harmoonia, joka on samankaltainen instrumentti kuin Andeilla tunnettu pampapiano.

Lähteinä on käytetty sekä Codex Martínez Compañon -käsikirjoitusta 1700-luvulta että uudempia Andien kansanmusiikin kokoelmia. Ohjelmasta voidaan tehdä erilaisia versioita vuodenajasta riippuen, esim. jouluun, pääsiäiseen, juhannukseen jne.

Misas Criollas – Latinalaisen Amerikan kansanmusiikkimessut

Sinisen Tulen missiona on tuoda esiin Latinalaisen Amerikan kansanmusiikkiin pohjautuvia messusävellyksiä. Tunnetuin näistä on Ariel Ramírezin Misa Criolla. Monia muitakin mielenkiintoisia, samankaltaisia teoksia on olemassa. Somerolla kesäkuussa 2014 Sininen Tuli teki Suomen kantaesityksen perulaisen Chabuca Grandan Perulaisesta messusta  (Misa Peruana – Misa criolla de bodas). Mukana oli myös Grupo Ondú ja projektikuoro. Projekti jatkuu edelleen ja syyskaudella 2015 Chabuca Grandan messua esitetään parin muun sävellyksen kanssa usean kuoron voimin eri konserteissa.

Iloinen polku – Caminito alegre

Iloinen polku on tarinallinen koko perheen konsertti jossa yleisökin pääsee lauluun mukaan! Ohjelmassa on lastenlauluja, piirileikkejä sekä loruja ja tarinoita Latinalaisesta Amerikasta ja Suomesta. Tapaamme mm. pienen Terezinha-tyttösen Brasiliasta, Manuelita-kilpikonnan Argentiinasta sekä koko joukon iloisia eläimiä!

 

Muuta ohjelmistoa

Ohjelmistossa on myös mm. naisten säveltämiä lauluja Latinalaisesta Amerikasta, kreolimusiikkia Perun rannikkoseudulta, musiikkia Brasiliasta, Venezuelasta ja Chilestä, joululauluja meiltä ja muualta sekä paljon muuta mukavaa. Ohjelmassa ”Lauluja rakkaudesta ja muista demoneista – Canciones del amor y otros demonios” Sininen Tuli esiintyy yhdessä Grupo Ondú -yhtyeen kanssa.