Saasteet kuriin musikaalin voimalla!
Saastepeikko-idea muhi aikansa taiteilija Erkki Liikasen päässä ja sieltä se pääsi vihdoin ulos vuonna 2002 kun yhdessä Sanna Mansikkaniemen kanssa toteutettu satumusikaali sai kantaesityksensä. Eki on säveltänyt ja sanoittanut pääosan musiikista ja kehittänyt Saastepeikon tarinan. Sanna vastasi musiikin sovituksesta ja johdosta sekä käsikirjoituksen dramatisoinnista ja ohjauksesta. Sannan käsissä on myös ollut koko Saastepeikko-projektin koordinointi.
Alusta alkaen projektin tuottajana on toiminut Lounais-Hämeen Musiikkipäivät r.y. ja tarkoituksena on ollut saattaa eri taidealojen ammattilaiset ja harrastajat tekemään yhteistä projektia musiikki- ja taidekasvatuksen alalta. Mukana projektin kaikissa vaiheissa on ollut eri ikäistä väkeä, pienimmät lienevät muskari-ikäisiä musiikinopiskelijoita jotka esiintyvät Jupupusseina!
Lounais-Hämeen Musiikkipäivien yhteistyökumppaneita projektissa ovat olleet Lounais-Hämeen Musiikkiopisto, Forssan Lasten Kuvataidekoulu, OK-opintokeskus ja nyt partituurin julkaisemisen myötä myös SULASOL.
Satumusikaali – näyttämöversio
Projektimme alkoi toden teolla, kun Saastepeikko-satumusikaali kantaesitettiin Forssassa vuonna 2002 yhteistyössä Lounais-Hämeen Musiikkiopiston, Forssan Lasten Kuvataidekoulun ja OK-opintokeskuksen kanssa. Mukana oli Nuorisokuoro Kuhankeittäjät, Lauluyhtye Laulavat Laamat, musiikkiopiston pienten jousiorkesteri sekä iso joukko muita soittajia. Kuvataidekoulu vastasi lavastuksesta.
Saastepeikon näyttämöversio on toteutettu Sannan johdolla myös Kemissä Länsi-Pohjan Musiikkiopiston 40-vuotisjuhlavuoden produktiona yhteistyössä Kemin kaupunginteatterin kanssa vuonna 2012. Ylöjärven ala-asteen väki teki Saastepeikosta oman hienon versionsa vuonna 2007.
Saastepeikkoa levyllä – satukuunnelma
Syyskesällä 2006 putkahti Saastepeikko-satukuunnelma maailmaan puolentoista vuoden työn tuloksena. Kuunnelma perustuu em. musikaaliin ja osa kantaesityksessä mukana olleista esiintyjistä on edelleen mukana myös tällä levyllä. Kaiken kaikkiaan levyn tekoon osallistui yli 90 henkeä eri aloilta sekä Suomesta että Brasiliasta. Levyllä pääsivät ääneen sekä ammattilaiset että harrastajat. Mukana on laulajia, soittajia, näyttelijöitä, steppaaja, lintuja, hevonen, traktori ja vaikka mitä!
Kuoron osuuksista vastasi Nuorisokuoro Kuhankeittäjät. Levyn kansikuva on Forssan Lasten Kuvataidekoulun tuotantoa. Vuonna 2002 järjestimme lapsille piirustuskilpailun ja Panu Palmin voittajateos päätyi sekä musikaalin kantaesityksen julisteeseen että kuunnelmalevyn kanteen.
Musikaalin partituuri ja käsikirjoitus
SULASOL on julkaissut satumusikaalin partituurin joka sisältää sovitukset sekä kuorolle että erilaisille soitinyhtyeille. Musikaalin käsikirjoituksen saa käyttöönsä Suomen Näytelmäkirjailijaliitosta. Saastepeikkoa saavat toki muutkin ottaa hännästä kiinni!